Forums - QCA4020 and 5Ghz

7 posts / 0 new
Last post
QCA4020 and 5Ghz
flexeos
Join Date: 7 Feb 19
Posts: 12
Posted: Thu, 2019-06-13 09:27

Hi

I am doing some test with QCLI demo. I am not able to see any 5GHz access point with scan command.

On the other hand I can see and connect to all 2.4GHz networks

Should I enable something with a command o at compile-time? 

 

Thanks

  • Up0
  • Down0
raja_pedada
Profile picture
Join Date: 18 Jun 18
Location: San Jose
Posts: 300
Posted: Thu, 2019-06-13 10:47

The default QCLI_demo should work for 5GHz access points as well:

> wlan enable
> wlan setdevice 1
> wlan scan 2

Example:

ssid = *
WLAN: bssid = **
WLAN: channel = 100
WLAN: indicator = 38
WLAN: security = NONE! 
WLAN:  
ssid = *
WLAN: bssid = **
WLAN: channel = 11
WLAN: indicator = 33
WLAN: security = NONE! 
WLAN:  
ssid = *
WLAN: bssid = **
WLAN: channel = 153
WLAN: indicator = 36
WLAN: security = 
RSN/WPA2=  {PSK } {AES }
WLAN:  
ssid = *
WLAN: bssid = **
WLAN: channel = 100
WLAN: indicator = 37
WLAN: security = 
RSN/WPA2=  {PSK } {AES }
 

The scan results should display both 2.4GHz and 5GHz access points as well. 
KIndly share us your scan results, were you able to connect to the accesspoint in 5GHz by specifying the SSID ?

  • Up0
  • Down0
flexeos
Join Date: 7 Feb 19
Posts: 12
Posted: Fri, 2019-06-14 02:01

Hi Thanks for your fast reply

I tested two different modules, one in the QCA4020 DEv Kit from Qualcomm and one from Silex (https://www.silextechnology.com/connectivity-solutions/embedded-wireless/sx-ulpgn-btz)

Using the very same QCLI_demo I noticed that compared to Qualcomm module the Silex module is much less sensitive for 5GHz (RSSI 20-30 dB lower) leading to unstable connection. If the AP is not near enough the network is not visible at all

No differences have been detected for 2.4GHz networks instead

 

I suppose that in Silex module I have to set come specific parameter to activate 5GHz section properly

 

 

  • Up0
  • Down0
chuckbrodeur
Profile picture
Join Date: 16 Aug 19
Location: Rhode Island
Posts: 15
Posted: Mon, 2021-03-15 09:57

Has anyone discovered any more info about the 5Ghz performance on the Silex module?

  • Up0
  • Down0
andreas
Join Date: 21 Oct 19
Posts: 30
Posted: Wed, 2021-03-17 00:53

The Silex module has a dedicated wlan_fw_img.bin file that should be used. We are using it and I do not see major differences compared to other modules for 5Ghz

  • Up0
  • Down0
chuckbrodeur
Profile picture
Join Date: 16 Aug 19
Location: Rhode Island
Posts: 15
Posted: Wed, 2021-03-17 04:01

Thank you andreas. Are you saying that there is a unique  wlan_fw_img.bin for Silex, otehr than what is provided in the Qualcomm SDK?
 

  • Up0
  • Down0
andreas
Join Date: 21 Oct 19
Posts: 30
Posted: Wed, 2021-03-17 06:20

Yes, there is a modified version of that file created by Silex. I guess they modified some parameters to optimize for their RF circuitry.
Silex should provide that to you usually. It is also mentioned in their
APPLICATION NOTE: SX-ULPGN-BTZ Development Quick Start Guide,

  • Up0
  • Down0
or Register

Opinions expressed in the content posted here are the personal opinions of the original authors, and do not necessarily reflect those of Qualcomm Incorporated or its subsidiaries (“Qualcomm”). The content is provided for informational purposes only and is not meant to be an endorsement or representation by Qualcomm or any other party. This site may also provide links or references to non-Qualcomm sites and resources. Qualcomm makes no representations, warranties, or other commitments whatsoever about any non-Qualcomm sites or third-party resources that may be referenced, accessible from, or linked to this site.